Горещ, студен или контрастен душ?

Горещ, студен или контрастен душ?

Контрастен душ

Най-полезно за нашето тяло е взимането на душ, когато той е контрастен. Редуването за кратко на топло и хладко, а някои дори - студено, има някои доказани ползи за здравето и тонуса.

 1. Контрастният душ ускорява и подобрява метаболизма ни. Метаболизмът е една от формите на здравето, гаранция за здраве. Той най-общо казано представлява балансът между набавянето и изгарянето на енергия, необходима за правилното протичане на всички процеси в тялото. Ако страдаме от бавен метаболизъм, то трудно сваляме килограми, имаме запек, често се подуваме и т.н. Има няколко начини да забързаме метаболизма, сред които е и контрастният душ. Той ще повлияе на кръвоснабдяването, работата на сърцето и мускулния тонус, а от там – ще се забързат и всички процеси в тялото.
 2. Закалява ни. Особено важно е да започнем да си правим контрастни душове в края на лятото, ако те не са наша редовна практика. Тялото започва да реагира все по-добре на контрастните температури – вкъщи и навън и стресът за него се свежда до минимум. В скандинавските страни практикуват по този принцип сауна с моржуване и обратно.
 3. Средство за профилактика на разширени вени. Контрастните душове са едно от консервативните средства в борбата с разширените вени. Дори и да не си правим редовни контрастни душове, то е добре да ги правим по бедрата или подбедриците, в зависимост от това, къде е разширения участък от вената. Особено приятни са те в жегите, когато краката се подуват и тежат мъчително. Консултирайте се задължително със специалист, преди да предприемете каквото и да е.

Контрастните душове се препоръчват и в борбата с целулита, за гладка и стегната кожа, но и за болести като синдром на Рейно (студени крайници) и други, свързани с кръвообращението.

contrasting l 1

 

Горещ душ

Горещи душове могат да облекчат напрежението и да успокоят схванатите мускули. Ако имате мощен душ, още по-добре! Нека топлата вода да действа като мини масажор на раменете, врата и гърба. Проучванията показват, че горещият душ може да повиши нивата на окситоцин и да облекчи тревожността.

Ползи за тялото от взимането на топъл душ!

 1. Отпуска мускулите ни
  Горещите душове спомагат за отпускане на мускулатурата ни.
 2. Успокоява дихателни симптоми
  Взимането на топъл душ ни помага за отпушване на запушен нос чрез парата,която вдишваме.

Подобрява съня ни
Топлата вода спомага на организма ни да се подготви по естествен начин за сън=

1487423525 shower hot 1

 

Студен душ

От друга страна студените душове – колкото и непоносими да са, всъщност са наистина добри за нашите тела! Къпането със студен душ в последните пет минути ще бъде като „шок“ за тялото ни и ще го държи будно. Рязката промяна на температурата облекчава умората в тялото и увеличава пъргавината на ума.


Ползи за тялото от взимането на студен душ!

 1. Възстановява ни след тренировка
  Това е един от най-добрите начини за намаление на мускулната умора и възстановяване след тежки упражнения.
 2. Стимулира имунната ни система
  Според редица изследвания студената вода провокира ниско ниво на стрес реакция от нашата имунна система и по този начин спомага за изграждане на устойчивост.

23121 1