Заглавие : Защо да хапваме яйца?
Яйцата! Те са изключително питателна храна, която предлага различни ползи за здравето. Три ползи от яденето на яйца:
Отличен източник на протеин:
Яйцата са богат източник на висококачествен протеин. Протеинът в яйцата съдържа всички основни аминокиселини, което ги прави пълноценен източник на протеини. Това прави яйцата отличен избор за поддържане, възстановяване и цялостен растеж на мускулите. Консумирането на достатъчно количество протеин също може да ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време, което може да помогне за регулиране на теглото.
Интересен факт: Едно голямо яйце 50 грама = 6,3 гр. протеин и само 70 калории.
Богати на хранителни вещества:
Яйцата са пълни с основни витамини и минерали, включително витамин B12, рибофлавин, селен и холин. Те също са добър източник на витамин D, който е от решаващо значение за здравето на костите. Яйцата са една от малкото храни, които естествено съдържат витамин D, което ги прави важен хранителен източник на това хранително вещество.
Здраве за сърцето:
Противно на предишните опасения относно холестерола, настоящите изследвания показват, че умерената консумация на яйца не е свързана с повишен риск от сърдечни заболявания за повечето хора. Всъщност яйцата могат да бъдат част от здравословна за сърцето диета. Те са с ниско съдържание на наситени мазнини и са източник на ненаситени мазнини и други хранителни вещества, които поддържат здравето на сърдечно-съдовата система.