Как сауната повишава имунитета?

Как сауната повишава имунитета?

Хипократ, гръцкият лекар, известен като Бащата на медицината, веднъж направи тази декларация: „Дайте ми треска и ще мога да излекувам всяка болест“.

Когато правите сауна, основната телесна температура на тялото се повишава довеждайки физиката Ви до треска. Това е една от причините редовната употреба на сауна да е толкова ефективна за имунната система на организма. Защото много вируси и бактерии не могат да оцелеят при висока температура, а сауната спомага за унищожаването им и така спомага на тялото ви да се справи с бактериална или вирусна инфекция. Полученото изпотяване, което се случва, когато се наслаждавате на сауна, помага за детоксикацията на вашата система. (И прави кожата ви да изглежда доста невероятно! )

Ако никога не сте опитвали шоково охлаждане непосредствено след излизане то сауната, опитайте! Броят на белите Ви кръвни клетки се увеличава, когато редувате горещо и студено за кратък период от време. Използвайте сауна за десет минути, след това вземете студен душ като повторите процеса още няколко пъти. Това е прост начин да дадете на тялото си допълнително засилване на имунитета с по-висок общ брой на белите кръвни клетки.

След сауна тялото ви преминава в режим на охлаждане. Това не само ви помага да получите по-спокоен сън през нощта (добре известно е, че сънят е ключов в подпомагането на имунната система на вашето тяло), охлаждането увеличава и сърдечно-съдовата циркулация. Това помага за възстановяването на клетките – и със сигурност това е здравословно за сърцето Ви.

Има безброй причини, поради които използването на сауна е добро за всички нас. Знайте, че правите добро за тялото си, като естествено помагате на имунната си система да работи по-ефективно.