• 06окт.
  0 Comments
  Кардио упражненията предпазват от деменция

  Кардио упражненията предпазват от деменция

  Данни от проучване, публикувано в сп. Neurology, сочат, че жените, които практикуват кардио упражнения и са по-издръжливи физически имат с 88% по-нисък риск от развитие на деменция в сравнения с тези, които тренират умерено.

  44 години e е продължило проучването в Швеция, в което са взели участие 191 жени на възраст между 38 и 60 години. Те са преминавали тестове на велоергометър, за да се изследва здравината и издръжливостта на сърцето им. По време на теста се е измервало работното натоварване на жените въз основа на тежестта и съпротивата, които могат да достигнат на велосипеда преди да се изморят.

  Въз основа на показаните резултати жените са разделени на три групи – 59 жени с ниска издръжливост, 92 със средна и 40 с висока кардио издръжливост.

  Установено е, че по-голямата част от жените, които са развили деменция, са тези с ниска физическа издръжливост.

  Рискови фактори за деменцията са заседналия начин на живот, консумацията на вредни храни, тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол. Според данни на Световната здравна организация около 50 млн. души страдат от деменция в световен мащаб и всяка година има около 10 млн. нови случаи.

  Споделете или харесайте тази публикация в:
  0

Leave a reply

Cancel reply