• 30май
  0 Comments
  Преди 1 юни: Тийнейджъри във фитнеса? Cool!

  Преди 1 юни: Тийнейджъри във фитнеса? Cool!

  Защо тийнейджърите за влизат във фитнесите и да тренират? Защото е cool! И защото е полезно за самочувствието да изглеждаш яко. Как да го правят правилно обаче? Световната здравна организация посочва, че подрастващите в България са на пето място по затлъстяване в света. От това не следва, че във фитнес-салоните тийнейджърите са много. Но има и трениращи. Тези съвети ще помогнат.

  За младежите във фитнеса важат по-различни правила от тези за възрастните.

  За разлика от възрастните, при тийнейджърите костната система все още расте и е необходима енергия за растежа на организма и костите.

  Мускулите се удължават и докато скелетът не спре да расте, трудно се постига плътност. Затова е важно как се прави физическото натоварване.

  Другата разлика е, че при тийнейджърите има по-бърза обмяна на веществата. Това обаче не ги спасява от влиянията на стреса – те са силно негативни и върху младия, и върху зрелия организъм.

  Третото условие е балансираното хранене, приемането на много вода и достатъчното време за възстановяване и сън.

  За успешен старт, тийнейджърът трябва да спази горните условия, но и да се съобрази със следните особености на възрастта си:

  Фитнес съвети за 14-18-годишните:

  Все още в пуберитетът, тялото, мускулите и скелетът още не са приключили развитието си и се променят много бързо. Влизането в добра фитнес-форма значи и упражнения, и почивка, и хранителен режим, без Кока-Кола, сладко и бургери, но и време за сън – поне 8-9 часа в денонощието.

  Следвай тези съвети, ако си в тази възраст:

  • Научи всичко за тренировките и храненето – информирай се от надеждни източници;
  • Ако си под 16 години, прави тренировки за начинаещи, ако си над 16 и си тренирал повече от 1 година, прави ттренировки за средно напреднали. Внимавай за броя повторения и правилната техника – не претоварвай мускулите с повече от 10-12 повторения, не прави безкрайни серии, а до 8 серии. Не наблягай само на силови упражнения, а ги редувай с кардио-тренировки;
  • Ако си начинаещ, може да тренираш и вкъщи, но не разчитай много на това – ако няма хора наоколо, самодисциплината бързо отстъпва на телефона, YouTube, чатенете с приятели и висенете в мрежата. Колкото и да си напреднал, винаги ще ти бъдат нужни уредите и инструкторите на добрите фитнес-зали.
  • Набавяй си достатъчно калории, за да осигуриш растежа на мускулите и костите. Яж премерено, редувай продуктите, не спирай месото и млякото, но се храни балансирано – със зеленчуци, плодове, ядки, много течности без захар и внимавай с храните, съдържащи бяло брашно, бяла захар, шоколад и газирани напитки.
  • Върви колкото можеш повече пеш – нормата е поне 8 хиляди – 10 хиляди крачки на ден.
  • Нужните хранителни добавки са минерали и витамини, а към протеините посягай, само ако си обсъдил с родител, възрастен или опитен експерт. Могат да бъдат опасни! Не експериментирай!
  • Обърни внимание на комбинираните упражнения със свободни тежести. За да покачиш мускулна маса, са ти нужни упражнения като клек, гребане с щанга, мъртва тяга, преси от лег и полулег. За момичетата – упражнения за седалище, ръце, бедра и мускули на краката са ключови за оформяне на балансирано тяло в тази възраст. Не подценявай пътечката – тичането е здраве.
  • Всяка мускулна група тренирай не повече от веднъж на 3-4 дни.
  • Сънят в денонощието да е поне 8 – 9 часа.
  • Изцеденият сок от плод е равен на едно хранене. Не го комбинирай с храна! Натрупан в тялото заради прекомерни количества той ПОМАГА на затлъстяването.
  • Водата в денонощието, която изпиваш, да е поне 2 литра. И не, не я заменяй с бира, понеже и тя била течност!

  Източник: 24novini.bg

  Споделете или харесайте тази публикация в:
  0

Leave a reply

Cancel reply