• 05мар.
  0 Comments
  Само за дами: 5 причини да НЕ пропускаш тренировките с тежести

  Само за дами: 5 причини да НЕ пропускаш тренировките с тежести

  Наскоро писахме за това, как да намериш мотивация за тренировки и да се решиш на тази крачка. А сега искаме да обърнем и по-специално внимание на тренировките с тежести, които много дами смятат за типично мъжко занимание и ги избягват… А не трябва!

  Много дами смятат, че ако вдигат повече от 5 кг гирички, ще заприличат на мъже. Това изобщо не е вярно. Хормоналното разпределение в женското тяло просто не предразполага към натрупване на толкова много мускулна маса, че да заприлича трениращата дама на мъж. Тестостеронът – основният хормон, отговарящ за производството на мускулна маса, се намира в 8 пъти по-големи количества при мъжете, отколкото при жените.

  Време е да сложим край на това недоразумение, и да обясним защо тренировките с тежести са полезни и трябва да присъстват във всяка фитнес програма, независимо каква е целта.

  1. За да влезеш в перфектна форма

  Преди всичко – тренировките с тежести не са само за качване на мускулна маса. Дори да работиш за отслабване, имаш нужда от тях, ако искаш да постигнеш фигурата, към която се стремиш. Много жени си мислят, че е достатъчно просто да изгорят излишните мазнини, за да изглеждат като модел и всяка рокля да им стои перфектно.

  За съжаление, това не става само с кардио и спазване на диета.

  Представи си, че изгориш всички излишни мазнини, които те тормозят. Какво ще остане без тях? Ако, докато отслабваш, не работиш за оформянето и стягането на мускулатурата си, изгарянето на мазнините ще отпусне кожата и тялото ще остане безформено, макар и слабо. Съмнявам се, че искаш да изглеждаш като гръмоотвод.

  Затова, ако искаш да изглеждаш точно толкова перфектно по бански, колкото и в рокля и високи токчета – силовите тренировки са за теб!

  За начало, 2-3 тренировки седмично ще са ти напълно достатъчни.

  2. За разнообразие

  Освен ефективен, един фитнес режим трябва да бъде и достатъчно интересен, за да не ти омръзне на втората седмица и да се откажеш от всичко.

  А тренировките с тежести са забавни и интересни. Определено доста по-интересни и разнообразни от въртенето на километри върху пътеката или велоергометъра.

  Разделяйки тренировките с тежести за различни части от тялото, ще можеш да тренираш по различен начин във всеки от тренировъчните дни през седмицата, а програмата ти ще бъде интересна и изобщо няма да се усеща като задължениеУпражнения за дупе и бедра в един ден, упражнения за ръце и корем в друг… разнообразието е гарантирано.

  Кардиото също не е за пренебрегване, но нека остане като допълнение след силовата тренировка, вместо да разчиташ само на него.

  3. За да натрупаш сила и самочувствие

  Освен, че ще ти осигурят по-красива фигура, силовите тренировки притежават и практично предимство – развиват силата и издръжливостта.

  Много дами не очакват тези допълнителни ползи от силовите тренировки и остават приятно изненадани, когато открият, че вече са една идея по-силни и самостоятелни.

  А това носи със себе си и немалка доза самоувереност и самочувствие. Каквито трябва да притежава всеки човек.

  4. За да разтовариш стреса

  Силовите тренировка са и чудесно средство за борба със стреса. Както вече знаеш от статията за разбиването на митовете – можеш да гледаш на тях като на време за себе си. Време да се отърсиш от ежедневните проблеми и задължения и да се съсредоточиш върху това да изглеждаш и да се чувстваш по-добре.

  Това също е нещо, в което кардио заниманията изостават – лесно е да се умислиш върху проблемите от ежедневието и колко задължения те чакат, докато въртиш на велоергометъра. Съвсем не така стоят нещата обаче, ако си съсредоточена върху правилното изпълнение на упражненията, върху правилното дишане, продължителността на почивките и т.н. Така вниманието ти се насочва изцяло върху това, което правиш, и докато тялото се натоварва, умът почива от постоянния стрес.

  Освен това често споменаваме, че стресът влияе изключително лошо на хормоналната среда в тялото и (без да изпадам в дейтали) сериозно може да повлияе на покачването на излишно тегло. Така че всеки начин да се отърсиш от него, е добре дошъл.

  5. За по-добро здраве и дълголетие

  Що се отнася до здравословните предимства, силовите тренировки имат и такива.

  Те подобряват костната плътност и така намаляват риска от развитие на остеопороза в напредната възраст. Заболяване, от което за съжаление дамите страдат повече, в сравнение с мъжете.

  Също така подобряват инсулиновия отговор на тялото, което означава, че то ще може да регулира нивата на кръвна захар по-ефективно и ще я държи в нормалните граници без резки пикове и спадове. Така възможността от развитие на диабет тип 2 също намалява.

  Освен това веднъж сдобила се с добре оформено тяло, с развита и ефективна мускулатура, ще ти е много по-лесно да поддържаш тази добра форма години наред. Защото мускулът е силно метаболитно-активна тъкан, която изисква доста енергия от тялото, за да се поддържа. С други думи – метаболизъмът става по-бърз и ефективен, а поддържането на желаната форма и тегло – по-лесно.

  Като допълнение – отклоненията от здравословното хранене (когато ти се хапва нещо сладко или мазничко) няма да са толкова проблемни, защото силовите тренировки изчерпват редовно гликогена (енергийния запас) на мускулите, който се зарежда с приема на въглехидрати.

  Така ще можеш да хапваш повече въглехидратна храна, без тя да се превръща в запас от мазнини, защото тялото ще я използва, за да се зареди с гликоген за следващата тренировка.

  С други думи – тренировките с тежести не само ще ти осигурят по-добро здраве и дълголетие, но и ще ти позволят повече свобода и удоволствие при храненето, без да се съобразяваш с максимата „минутка във устата – години по бедрата“. 🙂

  Споделете или харесайте тази публикация в:
  0

Leave a reply

Cancel reply