• 10юни
  0 Comments
  Сауната – начин на употреба

  Сауната – начин на употреба

  Безспорен факт е, че сауната и парната баня са много полезни, не само за активно спортуващите, но и за поддържане на висок тонус и добро здравословно състояние.
  Трябва обаче да се спазват няколко правила, за да се избегнат рисковете за тялото и да се засилят положителните ефекти върху здравето.

  1. Не се препоръчва прием на месо и риба 3-4 часа преди и 2 часа след посещението на сауната. При висока температура в червата, процесът на ферментация се активира, протеините в него не се разграждат, а започват просто да гният. В разширените от топлината в сауната кръвоностни съдове токсините бързо се разпространяват, отравяйки цялото тяло.

  2. Яжте въглехидратна храна – картофи, елда, зеленчуци и приемайте фибри, за да избегнете интоксикация при сауна.

  3. Заедно с потта, човек губи минерали и течности. За да избегнете дехидратацията, пийте течности. Сок от грейпфрут или пресни портокали ще предотврати загубата на витамин С.

  4. Твърде висока температура намалява потенето. Ако усетите топлината, е по-добре да излезете от парното помещение или да намалите температурата. Индикаторът за нормално здраве след сауна трябва да бъде гладък розов цвят на кожата. Ако тялото има червени петна, то означава, че сте прегрели и микроциркулацията на кръвта е нарушена.

  5. Охладете се постепенно. Не взимайте студен душ непосредствено след сауна – загрели сте, съдовете ще се стесняват и цялата кръв ще остане в главата. Затова трябва да покриете главата си с шапка или да започнете охлаждането не от главата.

  6. Алкохолът разширява кръвоносните съдове, парата ги разширява още повече. Поради това натоварването на сърцето значително се увеличава. Затова спрете консумациата на алкохол най-малко 3-4 часа преди сауната.

  7. По същите причини не правете секс веднага след сауната. В противен случай, рискувате инфаркт и хипертонична криза.

  Важно е да наблюдавате температурния режим и да спазвате всички правила, така че престоят в парната баня да е от полза.

  Споделете или харесайте тази публикация в:
  0

Leave a reply

Cancel reply