• 28сеп.
  0 Comments
  Физическото натоварване подобрява паметта

  Физическото натоварване подобрява паметта

  Упражненията и физическото натоварване във фитнеса или на открито подобряват паметта, сочи проучване на британски учени. Дори елементарни физически усилия като гимнастика, фитнес, ходене в парка, кратки разходки се отразяват положително върху паметта.

  Учените са използвали магнитен резонанс, за да установят, че упражненията подобряват връзките между хипокампуса и области в мозъчната кора, които са свързани с детайлната обработка на спомените, като при по-интензивно натоварване ефектът е по-голям.

  Хипокампусът е от ключово значение за създаването на нови спомени и е една от първите структури, които влошават функциите си с възрастта.

  Предишните проучвания, които показваха връзката между физическите упражнения и паметта, се концентрираха върху образуването на нови нервни клетки в областите от мозъка, свързани с тази когнитивна функция.

  Но новото изследване за първи път установява толкова непосредствен положителен ефект.

  Той се изразява в подобряването на комуникацията между тези ключови за паметта области от мозъка. Образуването на нови клетки е процес, който изисква много повече време и ефектът не може да бъде наблюдаван непосредствено след упражненията.

  Споделете или харесайте тази публикация в:
  0

Leave a reply

Cancel reply