• 16дек.
  0 Comments
  8 неочаквани ползи от сауната, които ще ви изненадат приятно

  8 неочаквани ползи от сауната, които ще ви изненадат приятно

  Сауната произлиза от скандинавските държави. Културата на финландската сауна е добре позната и разпространена по цял свят.Това е така, защото тя ни предоставя много различни ползи, които могат да потвърдят не само обикновените потребители, но и специалистите. Ето някои неочаквани и любопитни предимства:

  1. Сауната изкарва токсините от тялото.

  Един от най-разпространените начини тялото да изхвърли натрупаните токсини е чрез изпотяване. А обилното изпотяване, каквото неизбежно се случва в сауната, е повече от ефикасен начин да се случи това.

  2. Сауната помага за отслабване.

  Сауна е чудесен начин за отслабване без големи усилия. Докато сме вътре, сърцето ни увеличава значително ритъма си заради жегата. Специалистите твърдят, че около 20-минутна програма на 75-80 градуса по Целзий гори над 500 калории. Метаболизмът се подобрява, сякаш извършваме физическа активност. И ето как, докато си седим кротко и лежерно, всъщност отслабваме…

  3. Сауната укрепва нашата имунна система.

  Още едно от  предимства на сауната е, че ни помага да изградим по-здрав имунитет. Тя стимулира образуването на бели кръвни телца, които са основните ни защитници срещу инфекции и болести. Тези които ходят редовно на сауна могат да се похвалят с по-голям брой бели кръвни телца и затова са по-здрави, а пък ако се разболеят, то ще се излекуват по-бързо.

  4. Сауната е добро място за социални контакти.

  Би ни било скучно да отидем сами на сауна ,затова бихте си потърсили компания – така ще поканим някой приятел,който не сме виждали отдавна, или пък ще се запознаем с някого на място.

  5. Сауната ни дава по-голяма издръжливост.

  Тялото ни има определен праг на топлинна толерантност. Редовното посещение на сауна увеличава този праг. Това ни помага в тренировките като подобрява нашата издръжливост и ефективност.

  6. Сауната се отразява чудесно на косата.

  Върху човешкия скалп съществува мастен слой, който е виновникът за омазняването на косата. Вместо да харчим пари за специални шампоани и балсами, просто можем да отидем на сауна – това ще заздрави косъма, ще намали омазняването и ще придаде блясък и свежест на косата ни.

  7. Сауната помага за възстановяване от тежка тренировка.

  Най-ефективният начин да се възстановим след тежка тренировка е сауната. Метаболизмът и кръвообращението се подобряват,както и мускулите ни се отпускат.

  8. Сауната ни подмладява.

  Един от най-важните органи в тялото ни – кожата (и най-очевидният) – също се нуждае от грижи и сауната е чудесен начин да й ги осигурим. С възрастта все повече мъртви клетки се натрупват в порите на кожата и я правят по-малко еластична. Престоят в сауната стимулира зачервяването на кожата, което стимулира производството на нова кожа и отстранява мъртвите клетки.  Мазнините, които са естествен овлажнител и антибиотик за кожата ни, се влияят чудесно от сауната, което ни прави да изглеждаме по-свежи и по-млади.

Leave a reply

Cancel reply